Eenwoud

Eenwoud

Fotografie | JostijnLigtvoet

Wil je meedoen? Dat kan!

Stel je voor: de vijftig meest bijzondere bomen van Nederland. Je plaatst ze in het Brabantse Landpark Assisië; gesticht als wereld in het klein, vanuit broederschap en met respect voor mens, natuur en samenleving. Kunstenares Lobke Meekes smeedt dit samen tot Eenwoud: een uniek bos, waarbij individuele bomen, met allemaal een eigen verhaal, zich verbinden tot een groeiend netwerk voor toekomstige generaties. Als blik op de toekomst in een gebied waar natuur en samenleven al 110 jaar centraal staan. 

Eén boom is geen bos; samen vormen bomen een bos en leven hierin als een samenleving. Bij een stevige wind vangen ze elkaar op met hun kronen, ze wisselen voedingsstoffen uit en blijken bovendien informatie te kunnen opslaan in hun wortels. Als bomen de tijd krijgen langzaam te groeien kunnen ze heel oud worden; wat een boom van 400 jaar oud heeft meegemaakt, is voor mensen nauwelijks te bevatten. In Eenwoud groeien de zaden van die bomen vol levenservaring van jongs af aan samen en verbinden zich tot een fantastisch bos.

Leef je mee?

Je kent vast en zeker een bijzondere boom in de buurt die al heel lang leeft. Een rimpelige oude baas, eentje met een fantastisch volle bladerdos of met een stam van ongekende omvang. In Eenwoud worden vijftig van zulke bijzondere bomen, met al hun eigen ‘verhalen en herinneringen’ geselecteerd om een nieuw bos te creëren. 

Een uniek element aan Eenwoud is dat niet alleen de bewoners van Landpark Assisië bomen kunnen voordragen; iedereen kan dat doen! Zo krijg je een ongekende kans om langzaam een nakomeling te zien opgroeien van jouw favoriete boom, die al zijn levenservaring, kennis en overlevingsstrategie doorgeeft in een nieuwe gemeenschap. Een bijzondere manier om uit te vinden hoe wij met elkaar kunnen samenleven.

Landpark Assisië, halverwege de N65 tussen Tilburg en ’s-Hertogenbosch, is hiervoor de ultieme locatie. Het is gesticht door de broeders Penitenten: pioniers die vanuit het gedachtengoed van Franciscus van Assisië in dit park met ziel en zaligheid zorg, onderwijs en onderdak boden aan mannen met een verstandelijke beperking. Niet alleen de ontwikkeling van eigen unieke gaven en talenten en het horen bij een groep (‘broederschap’) stonden hierin centraal, ook de liefde voor en verwondering over de natuur waren kenmerkend. Deze grondslagen vormen de uitgangspunten van Eenwoud.  Vanaf een afstand terugkijkend naar de aarde is Eenwoud een groene spot die, naarmate de bomen ouder worden, steeds dichter wordt, met een voller bladerdek, steeds meer een geheel, een eenheid, eenwoud. De overeenkomsten en relatie tussen mensen en bomen komen hierin bovendien tot uiting. Mensen en bomen leven als samenleving en hebben elkaar nodig om te overleven. Als onderdeel in de strijd tegen de klimaatproblematiek. Als blik op de toekomst in een gebied waar de natuur al 110 jaar centraal staat. Als plek van tijd, rust en ruimte. 

Wil je meedoen? Dat kan! Vul onderstaand contactformulier in of stuur een mail naar lobkemeekes@gmail.com en ontvang informatie over deelname.