G464

G464

Archeologie Deventer onderzocht de locatie van het voormalige St. Jurriënsgasthuis aan de Snipperlingsdijk. Hier stond tussen 1345 en 1578 het leprozenhuis van de stad Deventer. 

Hier realiseerde ik een hoor- en voorstelling: G464. G464 is een verhalenlandschap waar je als bezoeker dwaalt in verschillende tijdsdimensies en graaft in verschillende aardlagen. Een hoor- en voorstelling waar jouw route bepaalt welk perspectief en in elke volgorde de verschillende verhalen over deze bijzondere plek elkaar opvolgen. De verhalenvertellers zijn onder meer buurtbewoners, de huiseigenaar, de archeoloog en de ecoloog.Verhalenbouwers bij G464
Tijdens het maken van het verhalenlandschap onderzocht ik samen met de leerlingen van groep 6 van Kindcentrum Rivierenwijk in Deventer het perceel G464. Ze stapten in de voetsporen van de archeoloog en kunstenaar tegelijk. Tussen de opgravingsputten speurden zij naar een voorwerp dat hun aandacht trok. Dit resulteerde in geweldige vondsten: een stukje Delftsblauw, een moederbord, een heel mooi uitgesleten stukje hout en verschillende objecten waarvan nog niet altijd direct duidelijk was wat het is, van wie het geweest is en waar het voor heeft gediend. Het gevonden voorwerp diende als basis voor een verhaal over de plek, een verhaal dat zij zelf hebben gemaakt en ingesproken. Bezoekers van het terrein konden ook deze verhalen luisteren. De leerlingen waren enthousiast én trots: “Ik vond het heel spannend om mijn eigen stem terug te horen, maar het is zo mooi geworden”

In opdracht van #archeologiedeventer en Kunstenlab