De Groene H

De Groene H

Plaatsing van De groene H bij het Ald Weishoes in Venlo | september 2022

Het Ald Weishoès in Venlo kent een verleden als weeshuis en bejaardenhuis, In de nieuwe functie biedt het gebouw onderdak aan een hostel, studentenwoningen en verenigingen uit de omgeving. Een publiek toegankelijke plek waar vaste bewoners en tijdelijke gasten van Venlo met elkaar in contact komen onder de noemer ‘Stadsherberg’. Kunstenaar Lobke Meekes richtte zich vooral op deze nieuwe benaming ‘stadsherberg’ en bijkomende begrippen als ‘gastvrijheid’. Voor wie is deze herberg, welke gasten zullen er komen en zijn er gasten die over het hoofd gezien worden? 

Een herberg is ingesteld op voorbijgangers, reizigers en bezoekers van een stad. Om het al die verschillende gasten naar de zin te maken, moet een goede gastvrouw/heer zich kunnen inleven in de gast, een luisterend oor bieden en eigen behoeftes en ongemakken opzij zetten. Gastvrij zijn, dat betekend vrije ruimte bieden aan de gast die voor je staat. Vrije ruimte in je herberg, in je agenda en in je hoofd. Maar wat als die gast nou totaal niet op jou lijkt. 

Plots klopt er een reiziger aan, die de taal niet spreekt en waarvan het onduidelijk is hoelang hij wenst te blijven en of hij hier überhaupt wil zijn. Wat als deze gast niet menselijk is, maar een vogel of een zaadpluis, op zoek naar veilig onderdak. Hoe dan gastvrij te zijn? Stel je voor dat je zo’n zaadpluisje bent. De stad ziet eruit als een door de mens gecreëerde lava-uitbarsting. Een grotendeels versteende omge-ving en op het eerste gezicht onherbergzaam. Maar ook een caleidoscoop van rotsachtige richels, vochtige holtes en potentiële landingsbanen tussen stoeptegels, betonplaten en kieren in de verharding. Het zijn landingsplekken die veelal toevallig zijn ontstaan, en die inspiratie boden om tot een ontwerp te komen dat dergelijke groene reizigers gastvrij verwelkomt.

Vanuit het idee om de huidige definities van ‘herberg’ en ‘gastvrijheid’ uit te breiden naar plantaardige reizigers, realiseerde Lobke Meekes De groene H, een gastvrije landingsplek. Een aantrekkelijk rustpunt voor bewoners en voorbijgangers, maar ook een plek voor groen om te landen, schuilen, kiemen en zelfs wortel te schieten. Hiermee kan de historische ontmoetingsplek aan de voorkant van het Ald Weishoès transformeren tot een ontmoeting tussen mens en natuur. Een plek waar elke gast, van inwoner, toerist, student tot zaadpluis welkom is.

De groene H is onderdeel van Nieuwe Uitzichten. Een kunstopdracht in de openbare ruimte van Oda Park in Venray en museum van Bommel van Dam, Venlo.