
World Food Program is een performance in opdracht van NatuurCollege.
In Nederland wordt meer dan 50% van het landoppervlak gebruikt voor landbouw, maar uitdagingen als ruimtegebrek, bodemuitputting, klimaatverandering en biodiversiteitsverlies stapelen zich op.
NatuurCollege organiseerde een bijeenkomst met de titel: ‘Hoe laten we ons voedsel de aarde vormgeven?’ Daarin werden 3 perspectieven verkent die een mogelijke oplossing boden voor deze uitdagingen: Een lezing van Menno Schilthuizen, evolutionair bioloog over het adaptief vermogen van verschillende soorten en de vraag of deze zich snel genoeg kunnen aanpassen om te overleven nam.
Een tweede lezing van Cor van Weele, mede initiatiefnemer van cellulaire agricultuur en peulenkweker. Zij opperde twee uiteenlopende alternatieven voor de eiwitproductie. Als derde perspectief ontwikkelde ik World Food Program. Een performance waarin bezoekers werden geconfronteerd met een voedselsysteem dat niet dienend is aan de de mens, maar waarin de mens een onlosmakelijke schakel, een bron van voedsel is in de voedselketen.
Dit resulteerde in een lijfelijke ervaring waarin de rol van de mens verandert van consument naar donateur van voedingsstoffen.



“We voelen een soort ongemak bij het experiment waarin we als nummer werden behandeld en moesten ‘geven’ voor andere levensvormen.
Wat is onze rol als mens?”


