IJsselveer

IJsselveer

Ieder mens zou eens in zijn leven de IJssel moeten oversteken en dit is hét moment.

Starend over het water en sabbelend of kauwend op de obool naar de overkant.

Twintig mensen staan op de voetveer van Dieren naar Olburgen. 

Gezichten richting de overkant, want eenmaal op het water is er geen weg terug….

Griekse Mythologie
Charon de veerman uit de Griekse oudheid en zijn ervaren gids Dante namen mensen mee naar de overkant van de rivier de Styx. Je voer van de bovenwereld naar de onderwereld. Om de reis te betalen nam je één obool -toenmalige betaalmiddel- in je mond. Deze betaling diende als veergeld. Zo voorkwam je dat je geest rond de rivier bleef dwalen.

IJsselveer was een van de werken tijdens IJsselbiënnale 2017
De schipper die jou met de de pont van de één naar de andere kant van de IJssel brengt is Charon en Dante in één. Hij overhandigt je het muntstuk en brengt je als een gastheer naar de overkant. Door na gebruik de munt op je tong te leggen voorkom je dat je geest langs de rivier blijft dwalen. 

Hoe werkt het?
Bij het tonen van het IJsselbiënnale ticket ontvang je een munt. Door het scannen van de muntstukken maak je kennis met de schippers, zij vertellen je hoe het is om dagelijks deze tocht te maken, en verzamel je een digitaal pontje op de kaart. Wanneer je de telefoon boven de kaart houdt, varen de pontjes die je hebt genomen via  aughmented reality animaties op de routekaart. 

Bij elke overtocht vaart er een pontje meer heen en weer op kaart en leer je deze prachtige river kennen door de ogen van de schippers.

Grafisch ontwerp: Gravue, Animatie: Janneke Meekes, App: Recreate